Dnevnik jednog Kineza...

"Venecija Istoka"

Generalna — Autor milaoshu @ 16:27

Posle nekih prigovora na moje prethodne članke, odlučio sam da ovaj bude bezmalo lišen svih ličnih opservacija i da se svede na faktogafsko nabrajanje logičkog sleda slika i događaja. Teška srca odričem se svojih misaono-jezičkih vinjeta i bravura i krećem u jednostavnu priču o vikend izletu u Suzhou, "Veneciju Istoka" kako ga još nazivaju...

Napomena: Izvinjavam se što ovaj unos malo kasni i što još uvek nema fotografije (naknadno će biti dodate) - Crveni Veliki Brat Cenzor bio je jači od mene!

 (Dalje)

"Maljčiki" a la Chinoise

Generalna — Autor milaoshu @ 23:11

"Plamene zore bude me iz sna, fabrička jutra, dim iz dimnjaka; drugovi moji, mladi, veseli, bicikle voze svi ka fabrici...", manje zainteresovanima za svakodnevicu jednog kinezifikovanog evropeida biće dovoljno da se prisete ovog new-wave hita; ostalima, iskreno zainteresovanim ili tek zaludnim, namenjujem ovaj članak...

 (Dalje)

Parada pijanstva i kiča...

Generalna — Autor milaoshu @ 16:45

Ona u beloj haljini (paganski simbol žalosti), on sa svilenom omčom oko vrata - svečani čin pogubljenja njihovih samačkih života - ponosna rodbina, uparađena publika i livrejisana bleh-banda što daje dostojanstveni lajtmotiv ceremoniji: Brehtovska scena uglavnom pogrešno postavljena na srpskoj životnoj pozornici - redom: ona šnenokla, on poster Kandinskog, raspomamljena tetka sa 'ladnom-trajnom, štikle više od morala a suknje kraće od jezika i "pobednici Guče osamdes't-neke" - a u Kini... (Dalje)

Izgubljeni u prevodu

Generalna — Autor milaoshu @ 20:04

Prošlo je već skoro dva meseca od kako sam u Kini… stvarno mislim da je poslednji trenutak da počnem da pišem (utisci su dovoljno „sazreli“ da poseduju neophodnu dozu objektivnosti). Život u Kini toliko je drugačiji da, mada nerado, priznajem svoju nemoć da ga kvalitetno sažmem u reči.
Napomena: za što adekvatniji doživljaj teksta, preporučujem gledanje filma „Izgubljeni u prevodu“ Sofije Kopole neposredno pred čitanje, ili bar podsćanje na osećanje i ukus koje isti ostavlja dok se gleda! (Dalje)

Powered by blog.rs